Hongersnood in Ethiopië

Zoals sommigen onder jullie al misschien weten is er een hongersnood in Ethiopië. De oorzaak ligt in het slechte regenseizoen van vorig jaar waardoor de oogst zeer slecht was. Naarmate de maanden vorderen hebben de mensen steeds minder eten. Men schat dat 25 miljoen mensen noodhulp nodig zullen hebben en meer dan 200000 mensen levensreddende interventies.

Onze provincie is de meest getroffen regio (Tigray). In het ziekenhuis hebben ze nu al een afdeling voor ondervoede kinderen. Linzen (basisvoeding hier) en groenten zijn al meer dan verdubbeld in prijs. We zijn zelf aan het onderzoeken wat we kunnen doen om hier iets te betekenen. We zijn vrijgesteld voor een deel van ons werk in het jeugdcentrum om dit te onderzoeken.

Een mogelijkheid die we nu onderzoeken is om met een helikopter naar 3 moeilijk bereikbare dorpjes te gaan en de scholen daar te voorzien van lunches voor een maand. We zouden dan ook gezondheidseducatie geven en spreken over human trafficking. Meisjes zijn in deze periode zeer kwetsbaar omdat de families snel geld nodig hebben en het “verkopen” van de meisjes dit probleem kan oplossen.

Hier twee interessante artikels. Artikel 1 gaat over de meest kwetsbaren, baby’s die geboren worden tijdens de hongersnood. Artikel 2 is een opiniestuk over het feit dat de hongersnood niet in de media komt oa. doordat er “concurrentie” is met de syrische vluchtelingen en dat hulporganisaties de voorkeur geven voor doelen die meer in de media komen.

Artikel 1
Artikel 1
Artikel 2 p1
Artikel 2 p1
Artikel 2 p2
Artikel 2 p2

Laat een reactie achter